Här släpps ingen över bron.

”Ty visst var tanken”, mente man, ”hos Duva knapp till mått;
Ett dåligt huvud hade han, men hjärtat, det var gott.”

Svensk flyktingpolitik har anpassats till EUs lägstanivå. Kriget i Syrien eskalerar, förföljelsen av hazarer i Iran och Afghanistan likaså. Men Sverige släpper ”ingen djävul över bron”. Anhöriginvandring, även om det gäller småbarn eller föräldrar till ensamkommande småbarn, är i praktiken stoppad.

Jag tror Sven Duva, han som i Fänrik Ståls sägner inte släppte ryska soldater över bron med livet som insats, skulle förfäras över hur vi nu spärrar landets gränser och mot vem. Han kanske inte skulle kunna läsa detta temanummer om Syrien eller denna utmärkta debattartikel av Daniel Grahn. Men hans hjärta var gott och en sådan människa kan inte se detta utan att uppröras.

Ja, man behöver inte vara så godhjärtad som Sven Duva för att skämmas ögonen ur sig som svensk denna höst när ett enda riksdagsparti ensamt får besluta om flyktingpolitiken; nämligen SD. Hur förklarar Mp och SAP detta?

P.S  Här kan du läsa hela tragedin om Sven Duva.

Annonser
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Anhöriginvandring för syrier är förbjudet

Att Sverige åsidosätter sina internationella åtaganden i fråga om flyktingar sedan sommarens helomvändning i migrationspolitiken är ingen hemlighet. Men alla är kanske inte medvetna om att även flyktingar som kom till Sverige innan gränsstängningarna klubbades påverkas genom att Sverige i praktiken inte längre tillåter anhöriginvandring för den stora gruppen syriska flyktingar.

Om man läser på migrationsverkets hemsida står det visserligen att anhöriga som kan försörja sig själva eller av sina anhöriga i Sverige har rätt att återförenas med sin nära familj i Sverige men i verkligheten är det omöjligt, åtminstone för syrier.

Ansökan om familjeåterförening ska fyllas i digitalt men sedan ska den avslutas och lämnas in på en svensk ambassad. På Migrationsverkets hemsida står inget om någon särskild ambassad utan enbart en svensk ambassad. Men när vår fostersons föräldrar skulle ansöka om tillstånd att återförenas med sin minderårige son i Sverige fick vi veta att den närmaste ambassad som ligger i ett land dit syrier kan resa är den i Khartoum i Sudan. Dit går också reguljärflyg från Damaskus varje vecka.

Jag skrev därför till ambassaden i Khartoum för att förvarna om den inkommande ansökan från vår fostersons föräldrar. Då fick jag detta svar:

” Due to Swedish migration regulations, only the following Swedish embassies abroad can receive applications for residence permit from Syrian citizens: Abu Dhabi, Amman, Ankara, Cairo, Riyadh and the Consulate General in Istanbul.  Stateless people from Syria can also apply at the Honorary Consulate in Beirut. We give the same answer to all applicants who address the embassy. There is currently no exception.”

Alla ambassader som räknas upp i mejlet ligger i länder som lika undantagslöst som ambassaden i Khartoum avvisar alla syrier som söker uppehållstillstånd, avvisar syrier som vill resa till landet ifråga. Dvs det är omöjligt att på lagliga och trygga vägar få återförenas med sin familj i Sverige om den anhöriga bor i Syrien.

Jag undrar över varför den svenska regeringen på detta sätt administrerar ett enda riksdagspartis politik? Sverigedemokraterna vill slopa anhöriginvandring men vad jag vet står inget annat riksdagsparti bakom den målsättningen. Inte heller SAP och MP säger sig vilja stoppa anhöriginvandring. Om det verkligen är sant måste syrier snarast tillåtas söka familjeåterförening på alla svenska ambassader.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Jasenko Selimovic anser

Jasenko Selimovic tycker att de som är för en begränsad invandring ska få tala fritt och dessutom oemotsagt. Han anser däremot att en tidnings ledarsida som inte håller med de invandringsfientliga åsikterna inte ska yttra sig om de inte försöker vara ”objektiva” i frågan. Det är hans definition av yttrandefrihet.

Han är inte ensam som högerdebattör just nu om att anse att invandrarfientliga åsikter inte får motsägas. Han, och många med honom tycker det viktigaste är att SD får tala ut och att vi som tycker annorlunda än SD ska vara tysta. Säger vi emot dessa åsikter anser Selimovic att vi ”inskränker yttrandefriheten”. Jag undrar hur deras ordförståelse fungerar? Yttrandefrihet innebär att man faktiskt också får säga emot åsikter. Att säga emot och vägra hålla med om åsikter tillhör också yttrandefriheten.

Öppet landskap utnyttjar sin yttrandefrihet just nu genom att säga att Jasenko Selimovic och andra som för fram samma skeva uppfattningar om vem som ska få yttra vad i vilka frågor är totalt anti-demokratiska. Selimovic får älska SD, han får tycka illa om Aftonbladets ledarskribenter men han får inte inskränka ABs ledarredaktions yttrandefrihet. Än så länge är det ett brott att inskränka min yttrandefrihet, exakt lika kriminellt som att inskränka SDares och andra invandrarfientligas yttranden. Låt oss hoppas det förblir så.

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Gott nytt 2016 må det bli ett år då flyktingar får asyl

Advent är kyrkoårets första månad och en månad senare kommer det borgerliga nyåret. Det gillar jag mycket, för en kristen ska var lite före och lite skev, ett gruskorn i Mammons skor. Det ger ju oss även tillfälle att under en lång tid varje år reflektera över det solvarv som gått och det som kommer. Detta ger oss möjligheter att dra ut vår livslinje under en hel månad , som Tomas Sjödin kallar det:

– Nuet är överskattat, ”carpe diem” är överspelat, det finns inget kravlöst liv. Allt som betyder något i ens liv kostar något. Om man definierar krav utifrån kärlek så finns det en massa saker som hör till -som man måste. Det finns ingen kravlös kärlek, speciellt inte i förhållande till den man älskar.
– Jag tror man istället för att jaga nuet behöver dra ut sin livslinje lite mer – man har sin historia och en möjlig framtid. Man behöver fundera ”vad är viktigt?” När man är upptagen av nuet, då blir allt viktigt.

 Årsskiften hjälper oss med att dra ut den där livslinjen både bakåt och framåt och till detta tar jag hjälp av Bartolomé Esteban Murillo, lekmannabroder inom Karmeliterorden och sin hemstad Sevillas konstakademis president. Just denna dag, den 1:a januari, 1618 döptes han. 1667 målade han denna bild av den heliga familjen som tar skydd och vilar under flykten till Egypten.
Jag tycker denna bild drar ut linjen som dominerat 2015 med flyktingströmmar över världen men gör något bättre av situationen som jag hoppas att det blir 2016. Den lilla familjen ser så trygg ut även om det syns att de är på flykt, Josefs ovårdade hår och den lilla packningen av det allra nödvändigaste signalerar flykt men just här syns att de är oändligt trygga. I Egypten får de skydd från Herodes mordplaner och de kan vila ut efter sin färd. Från Jesus utgår bildens ljus och två knubbiga barnänglar håller vakt vid familjens läger.

 

Det ser ju inte så betryggande ut med sådana skyddsänglar, men jag tänker att de låter visa sig så där små och beskedliga för att inte skrämma upp dem som de ska beskydda. Precis som Gud visar sig som ett spädbarn på flykt kan den som är tillräckligt mäktig kosta på sig att visa upp skyddslöshet ”så Gud sin kärlek för all världen visar. O, kom låt oss tillbedja, vår Herre Krist!”
Descanso en la huida a Egipto, finns nu att se i Eremitaget i Sankt Petersburg

En nyårsbön för att dra ut livslinjen från det lilla barnet som är Gud och var en flykting för mer än 2000 år sedan till kommande år finns här.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Lönedumpning

Betalar din arbetsgivare ut för låg lön till dig riskerar du sk. lönedumpning, dvs du blir dumpad utanför Sveriges gränser om det är fel lön du får. Byråkratin går här främlingsfientlighetens ärenden för vilken infödd svensk riskerar utvisning om de utsätts för att få för låg lön?

Migrationsverket klagar på hög arbetsbelastning just nu. Jag förstår. Många människor söker asyl just nu, migrationsverket har mycket att göra. Tar man dessutom på sig fackliga uppdrag mitt i allt lär tiden inte räcka till för det man ska syssla med egentligen. Fackliga frågor ska skötas av facket.

Läs här om Mehdi som tjänade 180 kronor för lite i fem månader pga arbetsgivarens felräkning. För det straffas Mehdi nu med utvisning utan att passera gå.

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

”Väst måste ta sitt ansvar”

Daesh-fängslad präst som blivit frisläppt berättar här om sin fångenskap och Syriens situation. Han anser det vara fullkomligt obegripligt att väst tillåter att Syrien slaktas av Daesh och andra våldsverkare utan att bry sig. Inte ens de männsikor som flyr från slakten och plundringen tillåts få asyl hos oss.

Öppet landskap kan bara hålla med honom: det är obegripligt.

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Sluta betala!

Sverige måste sluta betala sin medlemsavgift till EU och nu genast ta tillbaka sin åtstramning av asylmottagning. Tror Löfven et al. att flyktingar försvinner i tomma intet om vi inte tar emot dem? Tror regeringen på fullt allvar att andra EU-länder nu ska få dåligt samvete och börja ta emot dem som inte får plats här eller tycker de att överfulla flyktingläger i Jordanien kan ta emot dem som vi nu stänger gränsen för?

Lösningen är naturligtvis att vi slutar betala EU-avgiften och använder pengarna till flyktingmottagning. EU-pengarna går till Ungern och liknande främlingsfientliga och antisemitiska regimer.  Slutar vi betala den onödiga EU-avgiften kommer kanske något annat EU-land att pressas till att ta emot människor på flykt dessutom kan vi sluta ta av biståndet till flyktingmottagningen och fortsätta en värdig flyktingpolitik. Om vi har riktigt tur får vi lämna EUs icke-fungerande gemenskap. Så många flugor i en enda smäll, varför tvekar regeringen?

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer