Här släpps ingen över bron.

”Ty visst var tanken”, mente man, ”hos Duva knapp till mått;
Ett dåligt huvud hade han, men hjärtat, det var gott.”

Svensk flyktingpolitik har anpassats till EUs lägstanivå. Kriget i Syrien eskalerar, förföljelsen av hazarer i Iran och Afghanistan likaså. Men Sverige släpper ”ingen djävul över bron”. Anhöriginvandring, även om det gäller småbarn eller föräldrar till ensamkommande småbarn, är i praktiken stoppad.

Jag tror Sven Duva, han som i Fänrik Ståls sägner inte släppte ryska soldater över bron med livet som insats, skulle förfäras över hur vi nu spärrar landets gränser och mot vem. Han kanske inte skulle kunna läsa detta temanummer om Syrien eller denna utmärkta debattartikel av Daniel Grahn. Men hans hjärta var gott och en sådan människa kan inte se detta utan att uppröras.

Ja, man behöver inte vara så godhjärtad som Sven Duva för att skämmas ögonen ur sig som svensk denna höst när ett enda riksdagsparti ensamt får besluta om flyktingpolitiken; nämligen SD. Hur förklarar Mp och SAP detta?

P.S  Här kan du läsa hela tragedin om Sven Duva.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Anhöriginvandring för syrier är förbjudet

Att Sverige åsidosätter sina internationella åtaganden i fråga om flyktingar sedan sommarens helomvändning i migrationspolitiken är ingen hemlighet. Men alla är kanske inte medvetna om att även flyktingar som kom till Sverige innan gränsstängningarna klubbades påverkas genom att Sverige i praktiken inte längre tillåter anhöriginvandring för den stora gruppen syriska flyktingar.

Om man läser på migrationsverkets hemsida står det visserligen att anhöriga som kan försörja sig själva eller av sina anhöriga i Sverige har rätt att återförenas med sin nära familj i Sverige men i verkligheten är det omöjligt, åtminstone för syrier.

Ansökan om familjeåterförening ska fyllas i digitalt men sedan ska den avslutas och lämnas in på en svensk ambassad. På Migrationsverkets hemsida står inget om någon särskild ambassad utan enbart en svensk ambassad. Men när vår fostersons föräldrar skulle ansöka om tillstånd att återförenas med sin minderårige son i Sverige fick vi veta att den närmaste ambassad som ligger i ett land dit syrier kan resa är den i Khartoum i Sudan. Dit går också reguljärflyg från Damaskus varje vecka.

Jag skrev därför till ambassaden i Khartoum för att förvarna om den inkommande ansökan från vår fostersons föräldrar. Då fick jag detta svar:

” Due to Swedish migration regulations, only the following Swedish embassies abroad can receive applications for residence permit from Syrian citizens: Abu Dhabi, Amman, Ankara, Cairo, Riyadh and the Consulate General in Istanbul.  Stateless people from Syria can also apply at the Honorary Consulate in Beirut. We give the same answer to all applicants who address the embassy. There is currently no exception.”

Alla ambassader som räknas upp i mejlet ligger i länder som lika undantagslöst som ambassaden i Khartoum avvisar alla syrier som söker uppehållstillstånd, avvisar syrier som vill resa till landet ifråga. Dvs det är omöjligt att på lagliga och trygga vägar få återförenas med sin familj i Sverige om den anhöriga bor i Syrien.

Jag undrar över varför den svenska regeringen på detta sätt administrerar ett enda riksdagspartis politik? Sverigedemokraterna vill slopa anhöriginvandring men vad jag vet står inget annat riksdagsparti bakom den målsättningen. Inte heller SAP och MP säger sig vilja stoppa anhöriginvandring. Om det verkligen är sant måste syrier snarast tillåtas söka familjeåterförening på alla svenska ambassader.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Jasenko Selimovic anser

Jasenko Selimovic tycker att de som är för en begränsad invandring ska få tala fritt och dessutom oemotsagt. Han anser däremot att en tidnings ledarsida som inte håller med de invandringsfientliga åsikterna inte ska yttra sig om de inte försöker vara ”objektiva” i frågan. Det är hans definition av yttrandefrihet.

Han är inte ensam som högerdebattör just nu om att anse att invandrarfientliga åsikter inte får motsägas. Han, och många med honom tycker det viktigaste är att SD får tala ut och att vi som tycker annorlunda än SD ska vara tysta. Säger vi emot dessa åsikter anser Selimovic att vi ”inskränker yttrandefriheten”. Jag undrar hur deras ordförståelse fungerar? Yttrandefrihet innebär att man faktiskt också får säga emot åsikter. Att säga emot och vägra hålla med om åsikter tillhör också yttrandefriheten.

Öppet landskap utnyttjar sin yttrandefrihet just nu genom att säga att Jasenko Selimovic och andra som för fram samma skeva uppfattningar om vem som ska få yttra vad i vilka frågor är totalt anti-demokratiska. Selimovic får älska SD, han får tycka illa om Aftonbladets ledarskribenter men han får inte inskränka ABs ledarredaktions yttrandefrihet. Än så länge är det ett brott att inskränka min yttrandefrihet, exakt lika kriminellt som att inskränka SDares och andra invandrarfientligas yttranden. Låt oss hoppas det förblir så.

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer

Gott nytt 2016 må det bli ett år då flyktingar får asyl

Advent är kyrkoårets första månad och en månad senare kommer det borgerliga nyåret. Det gillar jag mycket, för en kristen ska var lite före och lite skev, ett gruskorn i Mammons skor. Det ger ju oss även tillfälle att under en lång tid varje år reflektera över det solvarv som gått och det som kommer. Detta ger oss möjligheter att dra ut vår livslinje under en hel månad , som Tomas Sjödin kallar det:

– Nuet är överskattat, ”carpe diem” är överspelat, det finns inget kravlöst liv. Allt som betyder något i ens liv kostar något. Om man definierar krav utifrån kärlek så finns det en massa saker som hör till -som man måste. Det finns ingen kravlös kärlek, speciellt inte i förhållande till den man älskar.
– Jag tror man istället för att jaga nuet behöver dra ut sin livslinje lite mer – man har sin historia och en möjlig framtid. Man behöver fundera ”vad är viktigt?” När man är upptagen av nuet, då blir allt viktigt.

 Årsskiften hjälper oss med att dra ut den där livslinjen både bakåt och framåt och till detta tar jag hjälp av Bartolomé Esteban Murillo, lekmannabroder inom Karmeliterorden och sin hemstad Sevillas konstakademis president. Just denna dag, den 1:a januari, 1618 döptes han. 1667 målade han denna bild av den heliga familjen som tar skydd och vilar under flykten till Egypten.
Jag tycker denna bild drar ut linjen som dominerat 2015 med flyktingströmmar över världen men gör något bättre av situationen som jag hoppas att det blir 2016. Den lilla familjen ser så trygg ut även om det syns att de är på flykt, Josefs ovårdade hår och den lilla packningen av det allra nödvändigaste signalerar flykt men just här syns att de är oändligt trygga. I Egypten får de skydd från Herodes mordplaner och de kan vila ut efter sin färd. Från Jesus utgår bildens ljus och två knubbiga barnänglar håller vakt vid familjens läger.

 

Det ser ju inte så betryggande ut med sådana skyddsänglar, men jag tänker att de låter visa sig så där små och beskedliga för att inte skrämma upp dem som de ska beskydda. Precis som Gud visar sig som ett spädbarn på flykt kan den som är tillräckligt mäktig kosta på sig att visa upp skyddslöshet ”så Gud sin kärlek för all världen visar. O, kom låt oss tillbedja, vår Herre Krist!”
Descanso en la huida a Egipto, finns nu att se i Eremitaget i Sankt Petersburg

En nyårsbön för att dra ut livslinjen från det lilla barnet som är Gud och var en flykting för mer än 2000 år sedan till kommande år finns här.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Lönedumpning

Betalar din arbetsgivare ut för låg lön till dig riskerar du sk. lönedumpning, dvs du blir dumpad utanför Sveriges gränser om det är fel lön du får. Byråkratin går här främlingsfientlighetens ärenden för vilken infödd svensk riskerar utvisning om de utsätts för att få för låg lön?

Migrationsverket klagar på hög arbetsbelastning just nu. Jag förstår. Många människor söker asyl just nu, migrationsverket har mycket att göra. Tar man dessutom på sig fackliga uppdrag mitt i allt lär tiden inte räcka till för det man ska syssla med egentligen. Fackliga frågor ska skötas av facket.

Läs här om Mehdi som tjänade 180 kronor för lite i fem månader pga arbetsgivarens felräkning. För det straffas Mehdi nu med utvisning utan att passera gå.

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

”Väst måste ta sitt ansvar”

Daesh-fängslad präst som blivit frisläppt berättar här om sin fångenskap och Syriens situation. Han anser det vara fullkomligt obegripligt att väst tillåter att Syrien slaktas av Daesh och andra våldsverkare utan att bry sig. Inte ens de männsikor som flyr från slakten och plundringen tillåts få asyl hos oss.

Öppet landskap kan bara hålla med honom: det är obegripligt.

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Sluta betala!

Sverige måste sluta betala sin medlemsavgift till EU och nu genast ta tillbaka sin åtstramning av asylmottagning. Tror Löfven et al. att flyktingar försvinner i tomma intet om vi inte tar emot dem? Tror regeringen på fullt allvar att andra EU-länder nu ska få dåligt samvete och börja ta emot dem som inte får plats här eller tycker de att överfulla flyktingläger i Jordanien kan ta emot dem som vi nu stänger gränsen för?

Lösningen är naturligtvis att vi slutar betala EU-avgiften och använder pengarna till flyktingmottagning. EU-pengarna går till Ungern och liknande främlingsfientliga och antisemitiska regimer.  Slutar vi betala den onödiga EU-avgiften kommer kanske något annat EU-land att pressas till att ta emot människor på flykt dessutom kan vi sluta ta av biståndet till flyktingmottagningen och fortsätta en värdig flyktingpolitik. Om vi har riktigt tur får vi lämna EUs icke-fungerande gemenskap. Så många flugor i en enda smäll, varför tvekar regeringen?

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Måttenheter

”Av jord är du kommen…”och när vi åter blivit jord mäts vi som volym med hjälp av rymdmått.

Volym är ett mått för mjöl, sand,  vatten och liknande. En människa måste sänkas ner helt i vatten för att hennes exakta volym ska kunna mätas. Kusligt nog är det många som drunknar i bl.a Medelhavet på sin flykt till fred och trygghet. Man kallar också ljudstyrka för volym, är det ropen från dem som drunknar, de som torteras och de som skriker av skräck man då menar?

Det normala är att mäta människor i antal, varför detta prat om volymer? Är det en dröm att vi skulle kunna mala ner människor på flykt till praktiskt hanterbart mjöl som avspeglas i detta ordbruk? Eller är det just drunkningsdöden vi önskar dem?

Publicerat i Uncategorized | 2 kommentarer

Förvisade till Norrland

GäddedeRAÄJag läser i Dagen som är en utmärkt dagstidning för den som vill hålla sig uppdaterad med Sveriges flyktingpolitik och enskilda flyktingars öden i vårt och andra länder. I april hade de dock en underlig infallsvinkel på ett reportage om flyktingar och människor som engagerat sig för dem i Vårgårda, någonstans i södra Sverige.

Reportaget handlade om flyktingar från Syrien som haft turen att kunna ta sig till Sverige som har tagit beslut om att ge alla syriska flyktingar en fristad pga kriget i Syrien. Det är ett bra beslut som är precis vad Öppet Landskap vill främja.

Naturligtvis är det svårt att hitta husrum för alla som flyr från Syrien just nu men med diverse kreativa lösningar som campingplatser går det att finna husrum, om än påvert, till alla. Det är inte drömvillor som erbjuds men det är ett boende långt från krigets fasor. I Vårgårda hade man ett campingboende som tillfälligt boende. ” Nu skickas de till Gäddede, 100 mil norrut, till ett nytt transitboende eftersom Migrationsverkets avtal med campingen nu går ut.” läser jag i Dagen. I Gäddede väntar lägenheter på flyktingarna i stället för campingstugor.

I Vårgårda har en grupp kristna blivit flyktingarnas vänner. Man kunde tro att de välkomnade att deras vänner får riktiga bostäder på en trygg plats som Gäddede men i stället ringer de runt och försöker hitta husrum åt dem i Vårgårdatrakten. Enligt reportaget ringer de febrilt runt och frågar om de kan erbjuda sängplatser till flyktingar: ”Vi letar med ljus och lykta, vad som helst, bara de slipper skickas iväg i morgon …” säger en av dem.

Flyktingarna gråter och känner sig övergivna av Sverige och deras vänner i Vårgårda förfasar sig över att syrierna ska skickas till Norrland. De uttrycker saken: ”– Vi måste vakna nu. Vi står på gränsen till en humanitär katastrof”.

Hela idén med Öppet Landskap är att alla får plats i Sverige och att vi ska ta emot alla flyktingar som vill komma hit. Däremot ställer sig inte Öppet Landskap bakom de förvånansvärt fördomsfulla omdömen som likasinnade i södra Sverige yttrar om det diffusa begreppet Norrland. Hur kan man påstå att det är en humanitär katastrof att bo i Gäddede?

En annan människa som jobbade med flyktingar i södra Sverige uttalade sig i radion om hur grymt det var att låta flyktingar bo i Norrland. Hon berättade om en somalisk ungdom som fick boende i Lycksele och blev deprimerad till skillnad från pojkens bror som bodde i London. Hon citerade en annan tonårsgrabb : ”Jag drömde om Paris och kom till…Vännäs.”

Ursäkta mig, kära sörlänningar som tycker att vi ska ha en generös invandrings- och flyktingpolitik, vad har ni för människosyn egentligen? Hur ser er omvärldskunskap ut när ni tror att Norrland är en förvisningsort och lär era flyktingvänner att det är så? Hur kan en människa på fullt allvar använda ord som ”humanitär katastrof” om att få boende i Gäddede mitt i Norrland på gränsen till vårt fredliga grannland Norge?

Och vari ligger det grymma i att skicka en ungdom från Somalia till Lycksele? En ort i Lappland som är känd för sin djurpark, sina raggarbilar och att raggarna där tillsammans med raggare i Vännäs(motsatsen till Paris) och Umeå startat facebookgruppen ”Raggare mot rasism”. Människor i Norrland överlag visar sig i undersökning efter undersökning vara något mindre främlingsfientliga än människor i den södra delen av Sverige.

Invandrare integreras dessutom fortare och lättare på små orter i Norrland än i de gettoliknande förorterna till de tre storstäderna i söder. I Norrbottens län råder brist på arbetskraft i motsats till södra Sverige. Bara i Malmfältsgruvorna fattas ca 1200 arbetare.

Så kära vänner i Vårgårda, det är ingen humanitär katastrof att få en lägenhet i vackra Gäddede vid foten av gränsfjällen mot Norge. Där finns snövidder på vintern och sjön Stora Blåvattnet på sommaren, det finns ett planetarium i byn och turister trivs i byn vintertid. Gäddede är gammal multikulturell mark, samer, svenskar och norrmän har levt sida vid sida här sedan urminnes tider. I Gäddede råder fred och ro och välvilja gentemot flyktingar eftersom man vill ha en större befolkning.

Att tas emot med öppna armar till ett öppet landskap är ingen humanitär katastrof. Norrland är ingen förvisningsort utan en tillflyktsort för människor från världens alla hörn. Kom hit!  Ni är välkomna, här finns plats!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Svårt val

En av Öppet landskaps följare Bråddjup braddjup.blogg.se har delat med sig av ett inlägg:

Det knackar på din förortsdörr. Ivrigt. Utanför står en andfådd sextonårig kille med skräck i ögonen. Han berättar att ett gäng beväpnade grabbar helt plötsligt börjat misshandla honom på T-centralen och hotat att döda honom. Killen lyckades dock med en hårsmån komma undan gänget. Hann precis ombord på tåget, klev av på ändstationen och sprang. Först utanför ditt hus tordes hann stanna för att be nån om hjälp. ”Var bor du då?” undrar du. ”Ingenstans. Jag är hemlös” svarar killen.
Vad gör du i detta läge?
A, Du bjuder in grabben. Fixar ett mål mat åt honom och medan han stillar sin hunger så ringer du stadsdelsnämnden, kyrkan och vad du nu kan hitta på för att hitta någonstans för honom att bo.
B, Ringer en taxi och beställer en körning tillbaka till T-centralen. De som är misshandlade och mordhotade hjälper man bäst genom att skicka tillbaka dem till just den plats där den hotfulla situationen uppstod.

Bildkälla: Aftonbladet.se
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar