Gott nytt 2016 må det bli ett år då flyktingar får asyl

Advent är kyrkoårets första månad och en månad senare kommer det borgerliga nyåret. Det gillar jag mycket, för en kristen ska var lite före och lite skev, ett gruskorn i Mammons skor. Det ger ju oss även tillfälle att under en lång tid varje år reflektera över det solvarv som gått och det som kommer. Detta ger oss möjligheter att dra ut vår livslinje under en hel månad , som Tomas Sjödin kallar det:

– Nuet är överskattat, ”carpe diem” är överspelat, det finns inget kravlöst liv. Allt som betyder något i ens liv kostar något. Om man definierar krav utifrån kärlek så finns det en massa saker som hör till -som man måste. Det finns ingen kravlös kärlek, speciellt inte i förhållande till den man älskar.
– Jag tror man istället för att jaga nuet behöver dra ut sin livslinje lite mer – man har sin historia och en möjlig framtid. Man behöver fundera ”vad är viktigt?” När man är upptagen av nuet, då blir allt viktigt.

 Årsskiften hjälper oss med att dra ut den där livslinjen både bakåt och framåt och till detta tar jag hjälp av Bartolomé Esteban Murillo, lekmannabroder inom Karmeliterorden och sin hemstad Sevillas konstakademis president. Just denna dag, den 1:a januari, 1618 döptes han. 1667 målade han denna bild av den heliga familjen som tar skydd och vilar under flykten till Egypten.
Jag tycker denna bild drar ut linjen som dominerat 2015 med flyktingströmmar över världen men gör något bättre av situationen som jag hoppas att det blir 2016. Den lilla familjen ser så trygg ut även om det syns att de är på flykt, Josefs ovårdade hår och den lilla packningen av det allra nödvändigaste signalerar flykt men just här syns att de är oändligt trygga. I Egypten får de skydd från Herodes mordplaner och de kan vila ut efter sin färd. Från Jesus utgår bildens ljus och två knubbiga barnänglar håller vakt vid familjens läger.

 

Det ser ju inte så betryggande ut med sådana skyddsänglar, men jag tänker att de låter visa sig så där små och beskedliga för att inte skrämma upp dem som de ska beskydda. Precis som Gud visar sig som ett spädbarn på flykt kan den som är tillräckligt mäktig kosta på sig att visa upp skyddslöshet ”så Gud sin kärlek för all världen visar. O, kom låt oss tillbedja, vår Herre Krist!”
Descanso en la huida a Egipto, finns nu att se i Eremitaget i Sankt Petersburg

En nyårsbön för att dra ut livslinjen från det lilla barnet som är Gud och var en flykting för mer än 2000 år sedan till kommande år finns här.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s