Anhöriginvandring för syrier är förbjudet

Att Sverige åsidosätter sina internationella åtaganden i fråga om flyktingar sedan sommarens helomvändning i migrationspolitiken är ingen hemlighet. Men alla är kanske inte medvetna om att även flyktingar som kom till Sverige innan gränsstängningarna klubbades påverkas genom att Sverige i praktiken inte längre tillåter anhöriginvandring för den stora gruppen syriska flyktingar.

Om man läser på migrationsverkets hemsida står det visserligen att anhöriga som kan försörja sig själva eller av sina anhöriga i Sverige har rätt att återförenas med sin nära familj i Sverige men i verkligheten är det omöjligt, åtminstone för syrier.

Ansökan om familjeåterförening ska fyllas i digitalt men sedan ska den avslutas och lämnas in på en svensk ambassad. På Migrationsverkets hemsida står inget om någon särskild ambassad utan enbart en svensk ambassad. Men när vår fostersons föräldrar skulle ansöka om tillstånd att återförenas med sin minderårige son i Sverige fick vi veta att den närmaste ambassad som ligger i ett land dit syrier kan resa är den i Khartoum i Sudan. Dit går också reguljärflyg från Damaskus varje vecka.

Jag skrev därför till ambassaden i Khartoum för att förvarna om den inkommande ansökan från vår fostersons föräldrar. Då fick jag detta svar:

” Due to Swedish migration regulations, only the following Swedish embassies abroad can receive applications for residence permit from Syrian citizens: Abu Dhabi, Amman, Ankara, Cairo, Riyadh and the Consulate General in Istanbul.  Stateless people from Syria can also apply at the Honorary Consulate in Beirut. We give the same answer to all applicants who address the embassy. There is currently no exception.”

Alla ambassader som räknas upp i mejlet ligger i länder som lika undantagslöst som ambassaden i Khartoum avvisar alla syrier som söker uppehållstillstånd, avvisar syrier som vill resa till landet ifråga. Dvs det är omöjligt att på lagliga och trygga vägar få återförenas med sin familj i Sverige om den anhöriga bor i Syrien.

Jag undrar över varför den svenska regeringen på detta sätt administrerar ett enda riksdagspartis politik? Sverigedemokraterna vill slopa anhöriginvandring men vad jag vet står inget annat riksdagsparti bakom den målsättningen. Inte heller SAP och MP säger sig vilja stoppa anhöriginvandring. Om det verkligen är sant måste syrier snarast tillåtas söka familjeåterförening på alla svenska ambassader.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s